Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden.
We vertellen u graag meer
THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
Bij producten met een THT-datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Ook de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit. Over dit onderwerp is daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbanken. Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.
Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden. Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument.